Solheim hyttegrend

Kompiskollegaene

Stian Øien har jobbet i Solheim hyttegrend i snart et halvt år. Han ble ansatt på en tid da de fleste andre i Norge sto i fare for det motsatte, nemlig å miste jobben sin. Stian bodde på Hamar, og jobbet hos BMW Sulland Hamar. Han er opprinnelig fra Koppang i Østerdalen, men har ferdes mye i Engerdal, og er godt kjent i området. Som ungkar er det kanskje lettere å gjøre endringer og flytte på seg. Det har ikke vært utenkelig for ham å flytte tilbake dersom anledningen bød seg, og det dukket opp mulighet for jobb. Noe det gjorde da han fikk en telefon fra Svein Ove Nordsveen, grunneieren som både eier Solheimshytta AS, Solheim hyttegrend AS og Fjellservice Engedal AS. Han ble tilbudt jobben som administrativ leder, eller det mange forbinder med kontorsjef, men som i dette tilfelle innebærer så mangt.

Kort vei fra Mac’en til grøfta

– Når du jobber hos Svein Ove gjør du alt uavhengig av hvilken stilling du har. Det er kort vei fra Mac’en til grøfta! Det visste jeg på forhånd. Hovedansvaret mitt er den daglige driften. Det innebærer blant annet alt fra å bestille varer til oppfølging av kunder med salg av tomter og oppsetting av hytter. Jeg jobbet jo med administrasjon på Hamar også, i «samme» type stilling kan du si, men på totalt forskjellige områder. Jobben her er veldig allsidig, og det er umulig å gå lei her tror jeg. Svein Ove er en uredd type. Det var kort vei for han til å kontakte meg og la meg få prøve. Stillingstitler er ikke så viktig for ham.

Ingen dag er lik gårsdagen

– Hva er du mest fornøyd med i denne jobben?

– Vi er en fin sammensveiset gjeng. Og arbeidsdagen er utrolig variert! Du sitter for eksempel der på kontoret, mens Svein Ove er oppe i fjellet og graver alene. Du er akkurat da den eneste ansatte som er tilgjengelig, han ringer deg og trenger hjelp. Da er det bare å tre på seg gummistøvler og kjøre opp i fjellet. Det er fem minutter mellom fakturering foran pc’en til du står med en lensepumpe og tømmer en vannkum.

Fast fredagslunsj i Bjønnbu, midt i Solheim Hyttegrend

Raus, generøs og fullt av tillit

Svein Ove er raus og generøs, og er full av tillit til de ansatte. Læringskurven er muligens bratt, men jeg setter pris på det. Du får utdelt dykkermaske og snorkel, så er det bare å hoppe uti. Det visste jeg da jeg begynte her. Han hjelper naturligvis til hvis du spør, det er ikke det, men man lærer jo best ved å prøve og feile. Han er en sjef som har rom for det. Det fører til utvikling. Jeg trives med variasjonen, det er utrolig lærerikt, her gjør man alt fra eiendomsmegleroppgaver til håndverk. Det kjennes bra når du får den tilliten. Bitene faller på plass etterhvert. Vi har det artig på jobb, og vet aldri hva som kan skje!

Allsidige håndverkere

Alle kjenner alle

– Hva med de andre ansatte?

– Vi er åtte stykker, i tillegg til Svein Ove. Alle er fra lokalmiljøet, og kjenner hverandre fra før. Det kan være en av fordelene på bygda. Alle kjenner alle, og man vet hva man er ute etter og hvem som kan passe inn. Det er en fantastisk gjeng. Bjørn Lillestu har vært her lengst, siden oppstarten i 2005. De sist ansatte, Joachim Østvang Skogheim og Lars Daniel Nordgård er to unge menn som begge er lokale og bosatt her, solide folk på alle måter. Begge er snekkere, men får nok andre oppgaver underveis de også.  Kent Flathagen er også med og snekrer når han ikke kjører løyper eller brøyter snø for Fjellservice. Frank Heggeriset er vår egen sveitsiske lommekniv og leatherman, fikser alt! Han ble med på laget da Fjellservice ble kjøpt opp. Ola Lund kom tilbake til bygda i høst etter fullført utdanning på Gjøvik. Han har jobbet for Svein Ove tidligere, og vet hva jobben innebærer. Vi håper han blir! Alt blir jo veldig fleksibelt på denne måten, avrunder Stian.

Håndverk læres bort

Totaltilbud til kundene

Joachim, en av de to siste ansatte i Solheimshytta, hopper sporty på et intervju selv midt i elgjakta.

– Har du lyst til å fortelle litt om deg selv og jobben din?

– Jeg startet her nå i sommer. Jeg har vokst opp i Engerdal og bodd her i snart i 25 år. Jeg har tidligere jobbet i seks og et halvt år som tømrer i et annet firma i lokalmiljøet. Men så fikk jeg tilbud om å begynne her. Der jeg jobbet før drev vi mye med å sette opp hytter. Men i denne jobben skal vi nå bygge to store hus. Og Solheim hyttegrend/ Fjellservice gjør mye forskjellig, ettersom vi tilbyr kundene alle tjenester fra A til Å. Vi graver ut tomter, setter opp hytter, og klipper torvtak, vi gjødsler og kalker, og måker snø av verandaer og tak og oppkjørsler om vinteren. Fjellservice Engerdal brøyter jo hele Engerdal Østfjell og kjører opp milevis med skiløyper.

Alltid tilgjengelig

– Vi har vedlikehold og ettersyn av hytter. Det er betryggende for kunden at vi alltid er tilgjengelige. Vi kan fyre opp hytta før eierne kommer dersom de ønsker det, eller fjerne søppel dersom noen har glemt igjen brød eller rekeskall og sier fra om det. Jeg er jo først og fremst ansatt som tømrer, men alt dette er oppgaver jeg kan få hvis jeg ønsker det eller hvis det trengs.

Kompiser både på jobb og fritid

– Hvordan er arbeidsmiljøet synes du?

– Jeg har det veldig bra, og stortrives! Det er stor variasjon i arbeidsdagen, og det synes jeg er veldig artig. Vi er åtte stykker som er gode kompiser, og vi har det fint i lag. Alle kjenner hverandre ganske godt. Vi har mye gøy sosialt, og møtes relativt ofte også på fritida. Noen av oss jakter, og tre av oss spiller fotball sammen. Vi kan samles på kveldene og se fotballkamper, og det hender vi tar oss en fest eller to, forteller en fornøyd Joachim før han vandrer videre på jakt etter skogens konge.

Kollegaer, søsken, svigerforeldre – en sammensveiset gjeng i og utenfor jobb

Eldstemann i gjengen

Bjørn Lillestu har jobbet her helt siden starten i 2005, da Svein Ove startet sitt eget firma.

– Jeg er utdannet snekker, og gjør mest snekkerjobber, men jeg jobber også med flislegging, monterer piper, murer peiser og setter opp peisovner. Alle her trår til med alt, egentlig. Og det er jeg veldig fornøyd med. Det er artigere å ha en variert arbeidsdag enn å gjøre det samme dag ut og dag inn. Det er ofte en overraskelse bak neste sving. Jeg trives godt. Har kort vei til jobb, bare noen hundre meter. Jeg har tidligere jobbet både i Trysil og i Oslo. Da går det flere timer i reisevei. Her derimot, går det lite tid bort til transport, og jeg har sånn sett mer fritid. Det er også kort vei fra morgenmøtet på kontoret, til byggeprosjektene på hyttefeltet og de forskjellige jobbene oppe i fjellet.

Eldstemann Bjørn sjekker sosiale medier i solveggen

Fra stavlaft til bindingsverk

-Hvilke endringer har du sett siden starten?

– Det har egentlig vært veldig stabilt. Men en ting som har endret seg i løpet av disse årene er byggeteknikken, som har forandret seg litt i forhold til forskriftene. Vi drev opprinnelig med mye stavlaft før, noe som innebar mer tømmer og mindre isolasjon. Nå bygger vi kun bindingsverk, som er mer miljøvennlig, med mer isolasjon for å minske energibruken. Vi har et variert sortiment med ulike typer hytter, som likevel blir bygget over samme lest, mens størrelse, utseende og vinkler varierer. Som kunde har du mye å gå på med hensyn til å få en hytte tilpasset dine egne ønsker og behov. Vi er opptatt av å ha et godt forhold til kundene våre, og ta vare på de vi bygger for.

– Hvordan er det å være eldstemann på skuta?

– Vi er en vennegjeng, kan du si, som kjenner godt til hverandre. Vi er jo bare noen få hundre til sammen i hele bygda her. Etterhvert har det kommet til noen yngre krefter på jobben men de kjenner vi også, så vi blir en kameratgjeng åssen du enn snur og vender på det. Dessuten sier alle at selv om jeg er den eldste, så er jeg den som er yngst i huet, avslutter en lattermild Bjørn.