Solheim hyttegrend

Eventyrlige Engerdal

Vil du gå tøffe toppturer, eller bare vandre rolig på myk mose og likevel få den gode følelsen det er å være omsluttet av vår vakre og majestetiske fjellheim? Da er Engerdal og de omkringliggende områder noe for deg. I Stian Øiens verden er det «ingen over, ingen ved siden», som det heter i melkesjokoladereklamen. Engerdal er og blir hans store favoritt.

Vender alltid tilbake

– Du er ikke inhabil da, siden du bor her, og er ansatt i Solheim Hyttegrend?

– Nei, jeg er jo ikke herfra. Jeg er innflytter og kommer opprinnelig fra Østerdalen. Men ingenting kan egentlig sammenliknes med Engerdal. Du har naturligvis alle de sagnomsuste stedene i Norge, som Jotunheimen, Rondane, for ikke å snakke om den spektakulære fjellnaturen både på Vestlandet, Sunnmøre og i Nord-Norge. Du har Trolltunga og Prekestolen og Kyrkja. Men likevel… Jeg har vært mange steder i fjellet i de senere årene, men jeg vender alltid tilbake hit.

Solheim Hyttegrend sett fra Hundskampen.

Fantastisk turterreng i Engerdal

Vi har et helt fantastisk turterreng. Og det er så variert. Her finner du noe for alle. Fra de som ønsker sportslige utfordringer og er ivrige etter å nå toppene, til de som heller liker å gå rolige turer i litt mindre krevende terreng. Disse områdene er i tillegg utrolig barnevennlige. Vi har fossefall, mye fjell, men også den magiske skogen rundt tregrensa. Det er veldig frodig og fint og grønt her, og noen ganger tenker jeg at det å gå turer i dette terrenget er som å gå på et vegg-til-veggteppe, forteller Stian begeistret.

Stian går med hunden sin på vegg-til-vegg teppet.

Lettgåtte toppturer

– Vi må heller ikke glemme at vi har minst femti topper som ligger på over 1000 meter, med en helt fabelaktig utsikt. Og de aller fleste toppene er mulig å nå innenfor en radius på en halvtimes kjøring herfra før du begynner å gå. Toppene våre er kanskje ikke de tøffeste, mange er lettgåtte. Så du vil alltid finne noe som passer for akkurat deg. Alt er veldig tilgjengelig enten du er topptrent idrettsutøver, eller har en småbarnsfamilie som ikke har de lengste turene for øyet i den fasen av livet. Du kan gå milevis i fjellet uten å se det samme. Eller du kan gå noen få kilometer og ha like store fjellopplevelser.

Økende interesse

– Mange glemmer at det er en flott dal, og kjører heller bare gjennom uten å stoppe, og lar vær å ta den fem minutters avstikkeren som gjør at du kommer opp på fjellet. Du slipper å gå i kø, slik mange har gjort i år på litt mere kjente steder. Her kan du nesten få en følelse av at du er alene med all naturen.

Det har vært flere folk her enn tidligere år, og vi har hatt veldig bra besøk. Det virker som om mange har vært nysgjerrige på området, i dette året da brorparten av befolkningen valgte seg Norgesferie.

Sølen sett fra Kvitvorda.

Panoramautsikt og reinflokker

– Er det noen spesielle turer du vil anbefale?

– Topptur til Elgpiggen er en innertier. Der får du en helt storslagen panoramautsikt. Så har du Kvitvorda, der du kjører opp med bil og går en tre kilometer. Dette er områdets suverene sted for å se vakre soloppganger og solnedganger, midt i sentrum av Engerdal! Og så har vi Galtåsknappen like borti her, en tur på fire kilometer, også med en helt utrolig utsikt fra toppen. Dette er kanskje den korteste turen med den fineste utsikten.

– En annen ting som er spesielt her, er all reinen. Det finnes villrein i Sølenområdet, og samer som driver reindrift i Elgå, et av de sørligste stedene med reindrift i landet. Så sjansene er store for at du ser reinsdyr på vandring i fjellet i disse traktene.

Solnedgang fra Galtåsknappen (foto: Linda Marie Dammen).

Hele Norges villmarksmann

– Det går rykter om at hele Norges villmarksmann, Lars Monsen, har kjøpt Femunden fjellstue. Stemmer det?

– Ja, det kan jeg bekrefte. Og dette kan kanskje bidra til at flere folk vil åpne øynene for Femundsmarka og Engerdal, et flott område, avrunder Stian.