Solheim hyttegrend

Fiskeeldorado med lange tradisjoner

Mia Faldmo er daglig leder i Destinasjon Femund Engerdal AS. Hun ønsker store og små hjertelig velkommen til fiske i Engerdal, og det med stor begeistring for hva man har å by på i denne vakre delen av landet vårt.

– Det er et fiskeeldorado her oppe, veldig variert med utrolige valgmuligheter. Her finner du noe for alle, fra den lidenskapelige fluefiskeren til familieforeldrene som vil fiske som en del av opplevelsen i fjellet. Vi har over ni hundre fiskevann på ett fiskekort!

Naturen er for alle

Fiske i Engerdal byr på unike tilbud i storslått natur. Du kan oppleve alt fra villmarksfiske langt fra folk i Femundsmarka til tilrettelagte fiskeplasser for deg med begrensede bevegelsesmuligheter. Johnsgård turistsenter har dette som motto på sin hjemmeside:

«Naturen er for alle, uansett funksjonsnivå». Du kan fiske i tjern og elver, stille åer, strømmende stryk og store vann og få både røye, ørret, abbor, sik, harr og gjedde på kroken, for å nevne noen av artene som finnes her. Tilbudene er allsidig, og naturen byr på diversitet og stor insektrikdom som betyr mye i forhold til nettopp fiske.

Fra fiskeren til foredleren

– Vi har rike fisketradisjoner i området, fortsetter Mia. Vi rommer alt fra fiskeren til foredleren. Og vi har et innlandsfiskemottak på Elgåa. I fjor var det vi som hadde Norgesmesteren i rakfisk, Lundgubben. Dette viser spennet vi favner. Vi er gode på fisk, det skal vi ha!

Rakfisken er altså en god gammel traver i Engerdal. Hvordan konservere fisk slik at man hadde tilgang til den hele året? En måte var å kombinere salt og lave temperaturer. Lundgubben legger ned rakfisken hel og håndsalter på tradisjonelt vis. Når den er klar, selges den både hel, flådd, i skinnfrie fileter og i store spann, alt etter som etterspørselen er.

Rakfisk og kyssing – en lite anbefalt kombo

Det finnes en historie fra en av de første bygdebøkene i distriktet, av presten Axel Christian Smith. I 1784 skriver han ned følgende om delikatessen:

«Den slemmere enn dyvelsdræk stinkende rakefisk – maa jeg først melde. Mange af mine læsere torde maaske aldrig have hørt tale om denne nydelige spise. Hvo der eengang vilde forlyste sin smag med en mundfuld af denne ret, fik neppe frihet til at give damerne et kys». Du bør med andre ord tenke deg godt om før du prøver deg på rakfisken. Særlig hvis du har planer om å kysse.

Sik på pizza

Siken er en annen berømthet i området. Den har betydd mye for overlevelsesmulighetene i et område der jordbruket var marginalt. Røkt sik smaker herlig, og har du et åpent sinn, kan du for eksempel prøve det på pizza, slik Femundmat i Engerdal sentrum anbefaler.  De fisker, røyker, graver og videreforedler sik fra innsjøene i Femundsområdet. Etter en sikpizza kan du sikkert kysse også.

Briter med flue og stang

Fluefisket i Engerdal har også lange tradisjoner. Det sies at to britiske herremenn bragte det over Nordsjøen og hit på slutten av 1800-tallet, inspirert av Frederic. M. Halford, en meget velstående og innflytelsesrik sportsfisker fra Storbritannia som har blitt kalt «Det moderne fluefiskets far». Han skrev til og med flere bøker om emnet.

Notdraging og isfiske

Mia forteller også at man naturligvis kan fiske hele året i Engerdal.

– Man kan kjøre egen eller leie snøscooter til isfiske om vinteren. Vi kan også tilby informasjon om nye og gamle fangstmetoder, og guidede turer der man kan fiske på gamlemåten, med notdraging. Bli med en lokal fisker til de beste stedene.

«Opplev stillhet og ro, der fisken hopper og rypa kakler, enorme utsikter, dype urskoger med flere hundre år gamle krokete furustammer og tyrigadder», frister Femund Friluft med på sin hjemmeside, som er en av dem som tilbyr guidede turer sommer som vinter.

Foto: Vegard Paulsen – DFE

Fiskebrosjyre og nyttig info

Fiskekort selges hos de fleste turistbedrifter, kiosker, bensinstasjoner og butikker i kommunen, samt på turistkontoret i Engerdal. Du kan også kjøpe fiskekort på sms og online hos inatur.

Engerdal Fjellstyres fiskebrosjyre inneholder kart og oversikt over fiskeartene i de ulike vannene. Denne gir et godt utgangspunkt for fisketuren. Oppdaterte fiskeregler kan leses på Engerdal Fjellstyres hjemmeside, se:

https://www.engerdal-fjellstyre.no/fiske/#fiskeregler

For fluefiske, se:

https://fishspot.no/fiskeopplevelse/fluefiske-i-engerdal/

Og for generell informasjon om fiske og alle mulighetene i naturskjønne Engerdal, se:

https://femundengerdal.no/